Skip to main content

Konkurentnost na međunarodnoj sceni, pristup globalnim tržištima, inovativnost, održivost i zelena tranzicija, visoke performanse rasta i produktivnost, odlike su modernih privreda. Nova srpska privreda počiva na malim i srednjim preduzećima koja su već ispunila ove kriterijume. 

MSP snažno doprinose razvoju privrede širom Srbije i pružaju dragocen doprinos povećanju zaposlenosti uz dostojanstvene uslove rada, smanjenju siromaštva i nejednakosti, kao i cirkularnoj ekonomiji, zelenoj transformaciji i energetskoj efikasnosti.  Ona su nosioci najvećeg dela domaće privrede, kreiraju 60% dodate vrednosti, 66% zaposlenosti i učestvuju sa 45% u ukupnom izvozu. MSP imaju izuzetan potencijal da doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji i ostvarenju svih ciljeva iz Agende UN 2030 za Srbiju. 

Kako MSP i društvo mogu da rade jedni za druge? Šta privreda može da uradi ako se udruži, koristi prilike iz stranih i domaćih fondova i prati svetske privredne trendove? Šta možemo da naučimo iz inostranih primera? Kako MSP mogu da daju doprinos razvoju nauke i kapaciteta zemlje za inovacije, ostvarivanju zelene tranzicije i rasta izvoza?  Odgovore na ova pitanja tražimo od najrelevantnijih sagovornika, nadležnih institucija, udruženja preduzeća, međunarodne zajednice, akademskih institucija i stručne javnosti. Kroz povezivanje, razmenu iskustava,  rešavanje izazova i pokretanje inicijativa koje će podržati razvoj MSP i njihovu snagu usmeriti ka ostvarenju ciljeva za celo društvo, želimo da damo doprinos novoj MSP strategiji i omogućimo MSP1000 do 2030. 

Budite sa nama 1. juna!